Hoe start je je eigen bedrijf in 2021?

Je hebt het gevoel dat je geweldig idee hebt voor een eigen bedrijf. Wat doe je om dat een werkelijkheid te maken? Daarover gaat dit artikel.

Jezelf

Begin bij jezelf. Niet iedereen is voor het ondernemerschap in de wieg gelegd. Waarom denk je dat je een goede ondernemer zou zijn. Een bedrijf starten, betekent hard werken, volharding en geduld. Als beginnend ondernemer zal je je daar op een gegeven moment volledig op moeten kunnen concentreren. Als je een baan hebt, dan zou je je daarnaast gedurende een periode bezig kunnen houden met een beginnende onderneming. Dat dien je goed af te stemmen met je werkgever. Hoe is je privésituatie? Als je een partner hebt, is die het met je plannen eens? En wat betreft kinderen? Als je naasten het niet zien zitten, dan is je plannen doorzetten doorgaans geen goed idee. Als je vanuit je huis wilt gaan beginnen, is dat echt te doen? Heb je al de kennis, die vereist is om je plan te kunnen uitvoeren?

Het idee

Een idee heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Eerst besluiten om ondernemer te worden, maar je hebt nog geen idee van wat en hoe, dat is een minder goede uitgangssituatie. Wat maakt jouw idee bijzonder? Je dient er rekening mee te houden, dat er anderen kunnen zijn die jouw idee gaan kopiëren. Heb je een patent en/of denk je dat je een voorsprong kunt houden op anderen? Het is natuurlijk zeer vervelend, als je door een grote onderneming van de markt wordt gedrukt.

Marktonderzoek

Je zult een gedegen marktonderzoek dienen uit te (laten) voeren. Daaruit dient naar voren te komen wat de verwachte vraag zal zijn, waar die vandaan komt (wie zijn de potentiële klanten), wat je voor je product/dienst kunt vragen, wat je aan marktontwikkeling zult moeten doen en wat de concurrentie zal zijn. Qua concurrentie gaat het om welke bedrijven, wat zijn de concurrerende producten/diensten, wat zijn de sterke en zwakke punten van die bedrijven en hun producten/diensten. Als je producten/diensten moet inkopen, wat zijn daar de kansen en bedreigingen. Zijn er alternatieve aanbieders? Op alle punten dient een grote afhankelijk waar mogelijk te worden vermeden. Dat geldt voor zowel toeleveranciers als klanten.

De financiën

Je zult een financiële onderbouwing van je plan dienen te hebben. Niets is vervelender dan in een laat stadium tot de conclusie komen, dat je te weinig geld hebt om je plan tot een goed eind te brengen. Hoe onprettig ook, je zal rekening moeten houden met tegenvallers. Als je externe financiering nodig hebt, zal een gedegen ondernemingsplan moeten worden overlegd, met onder meer de verwachte omzet en kosten, en een groeipad. Om te bepalen hoeveel financiering je nodig zal hebben en of je aan je verplichtingen zal kunnen doen, is het inroepen van de hulp van een financieel adviseur vaak zinvol.

Vorige

Tips om je bedrijf weer succesvol te maken.

Volgende

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gezond blijven?

Leave a Reply