Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gezond blijven?

Het is een hoofdpijndossier voor veel werkgevers. Werknemers die zich ziek melden. Werknemers die ziek zijn kosten geld, zorgen voor meer werkdruk bij hun collega’s en als bedrijf loop je zelfs het risico dat een project stil komt te liggen. Met een verlies als gevolg. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gezond blijven en zich minder vaak ziekmelden? In dit blog geven we een aantal handige tips.

De boosdoeners

Waarom melden mensen zich ziek? De redenen lopen enorm uiteen en in de basis is een goede verkoudheid of een griep de oorzaak van het ziekteverzuim. Maar ook een te hoge werkdruk dat stress veroorzaakt kan een goede reden zijn waarom een medewerker zich sneller ziek meld. Ook een onplezierige werksfeer of werkomgeving kan ervoor zorgen dat medewerkers niet graag naar het werk komen en zich ziek melden. Zeker wanneer dit stress oplevert en er lichamelijke klachten ontstaan. Ook de motivatie van een werknemer speelt een rol, want iemand die zij bij het bedrijf betrokken voelt en optimaal wilt presteren zal zich minder snel ziek melden dan iemand die het niet naar zijn zin heeft.

Vitamientjes

Een goede weerstand kan ervoor zorgen dat medewerkers minder vatbaar zijn voor een verkoudheid en de griep. Nu denk je dat je als werkgever daar weinig aan kunt doen, maar niets is minder waar. Zorg ervoor dat medewerkers toegang hebben tot voldoende fruit en sta toe dat ze een appeltje of een banaantje achter het bureau eten. Natuurlijk kost dat geld, maar de kosten wegen niet op tegen de baten. Een zieke werknemer kost immers veel meer. Staan er iedere vrijdag bij de vrijmibo een bittergarnituur of zakken chips op het menu? Dan kun je als werkgever er goed aan doen om dit te vervangen door gezonde snacks. 

Te hoge werkdruk

We leven in een gehaast tijdperk. Iedereen heeft haast, alles moet snel en ook nog eens goed gebeuren. Op de werkvloer is dat in de regel niet anders en dat zorgt ervoor dat werknemers gestresst raken. Stress is een reden dat werknemers zich ziek melden, want stress zorgt voor verschillende klachten, zoals vermoeidheid, duizeligheid en zelfs extreme klachten, zoals hartproblemen. Dat wil je als werkgever voorkomen. Je kunt aandacht besteden aan je personeel en met ze te praten. Wat speelt er, waar lopen ze tegenaan en hoe kun je ze helpen om de stress te verminderen? Dit soort gesprekjes schelen al een slok op een borrel!

Een goede werkplek

Een goede werkplek spreekt voor zich. Een goed bureau waar werknemers ook eventueel aan kunnen staan, een goed werkend systeem en een mooie monitor die ook nog eens goed is voor de ogen. Maar wat te denken van kantoorinrichting? Zorg voor kunst aan de muren en zorg voor voldoende plantjes. Die ook nog eens bijdragen aan een goede luchtkwaliteit in het kantoorpand. En probeer ook apparaten en toebehoren te vermijden die een irritant geluid, zoals een hoge pieptoon kunnen veroorzaken. Dit soort geluiden kunnen de gezondheid van een werknemer ernstig beïnvloeden en dus ook ziekteverzuim veroorzaken. Wil je weten hoe je dit aanpakt of wil je weten hoe het met de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit gesteld is? Of wil je optreden tegen die irritante pieptoon waar je medewerkers over klagen? Schakel dan de hulp in van een specialist om het probleem te ontdekken en om het op te lossen.

Vorige

Hoe start je je eigen bedrijf in 2021?

Volgende

Budget voor SEA bepaal je met deze richtlijnen